Autismeweek 2021

Acitiveiten in de Autismeweek 2021

De Autismeweek loopt dit jaar van 27 maart tot en met 4 april 2021.

Op deze pagina verzamelen wij informatie over activiteiten die in deze periode worden georganiseerd. Deze nieuwspagina is nog in ontwikkeling, houd deze dus bij voor nieuwe berichten.

Op de website van de NVA over de Autismeweek staat alle informatie die bij de NVA bekend is. Klik daarvoor op deze link. Deze NVA-pagina wordt óók nog geregeld bijgewerkt, het is verstandig om deze pagina voor actueel nieuws extra na te lopen. Het kan zijn dat onze regionale activiteiten ook bij de NVA genoemd worden; dat is mooi want dan krijgen ze extra aandacht.

Birsen Basar:
In de autismeweek zal ik iedere avond lezingen gaan geven over autisme. De lezingen zullen gegeven worden via ZOOM. Meer informatie + opgeven via deze link. Voor het bijwonen van deze lezingen vraag ik een kleine bijdrage van €3,-. 
Het gaat om uiteenlopende onderwerpen zoals autisme en liefde, het vergroten van draagkracht van ouders van jeugdigen met autisme, autisme diagnose in de volwassenheid, autisme bij vrouwen en autisme en stress. 

In onze eigen regio wordt het volgende aangeboden:

Jonx Autisme:  “Autisme in beweging”.
Dit webinar vindt online plaats op donderdag 1 april van 16.00-18.00 uur. Zie verder de flyer in deze link. Aanmelden kan tot 30 maart a.s.

Het Autisme Kennisnetwerk Overijssel organiseert – na de Autismeweek – op 20 april een digitale presentatie over Autisme en Hechting.

meeting-1019995_1920

Gespreksgroep voor partners van iemand met autisme in Assen

Een relatie hebben met iemand met autisme kan veel van je vragen. Het kan vaak een hele zoektocht zijn om de relatie in stand te houden en in goede banen te leiden. Misschien is er passende zorg en begeleiding nodig of zelfs een speciale invulling van de vrije tijd of werk. Het kan fijn zijn om hierover van gedachten te wisselen met andere partners die in een zelfde situatie zitten. Daarom organiseert Matthijs van der Monde, coördinator van het Autisme Expertise Netwerk in Drenthe, op verzoek van partners een lotgenotencontactgroep.

De eerste bijeenkomst vindt online plaats op dinsdagavond 30 maart van 19.30 – 21.00 uur via Teams.

Klik, voor meer informatie, op deze link.

iHUB ontwikkelplein

Autisme en Corona

Door Covid-19 zijn het spannende en onwerkelijke tijden. Anderhalve meter afstand is de norm geworden. Mondkapjes verschijnen in het straatbeeld. Kinderen hebben aangepaste roosters en lessen op school. Ouders werken (meer) thuis. Langsgaan bij en knuffelen met opa’s en oma’s is niet vanzelfsprekend. En allerlei activiteiten zoals sporten, naar de bioscoop gaan, op vakantie gaan of shoppen verlopen compleet anders dan voor de coronaperiode.
Dit vraagt veel van kinderen met autisme en natuurlijk ook van jou als ouder. Hoe praat je met je kind over het coronavirus? Wat betekent het voor jullie gezin? Hoe kunnen jullie er goed mee leren omgaan in allerlei situaties? En hoe vinden jullie je draai? Allemaal vragen die jou en jullie bezig houden en waarbij concrete handvatten prettig zijn.

De afgelopen maanden speurden wij het internet af voor allerlei goede tips en adviezen voor ouders van kinderen met autisme in coronatijd. Dit resulteerde in een aantal uitgebreide artikelen over corona op onze website. Dit resulteerde in het document ‘Autisme en Corona’. Wij hopen dat dit e-book voor jou en je kind waardevol is. Wil jij na het lezen van de tips en adviezen in gesprek met andere ouders? Dat kan op ons Ouderportaal.

cosis

Webinar autisme en agressie op 18 februari a.s. van 15-16.30u

== Wegens succes herhaald; inschrijving is geopend ==

In samenwerking met Cosis bieden wij u een interessante webinar over autisme en frustratie aan. Met de dreiging van verlenging van de lockdown rondom het Covid-19 virus en mogelijk nog strengere maatregelen, een zeer actueel onderwerp!

Wegens succes wordt deze online meeting herhaald en nu ook voor belangstellenden buiten onze convenantpartners geopend!

Het webinar is toegankelijk voor professionals werkend met mensen met autisme in Drenthe. Maak gebruik van dit mooie aanbod! De uitnodiging mag daarom binnen en buiten uw organisatie gedeeld worden.

Zie voor details de bijbehorende flyer.

AIN Amsterdam

Webinar ‘Beter samenwerken: cliënt, ouders (en naasten) en hulpverlener’

Op 24 november 2020 organiseerde het Expertisenetwerk Autisme Amsterdam en het AIC Amsterdam in samenwerking met de andere regionale autismenetwerken in Nederland een webinar bij Autisme TV.

Het was de eerste keer dat de regionale netwerken gezamenlijk optrokken om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Het thema van het webinar was ‘Beter samenwerken; cliënt, ouders (en naasten) en hulpverlener. Live keken er zo’n 400 mensen mee, die actief vragen stelden in de chat! Via deze link geven we een terugkoppeling op het webinar en op de meest gestelde vragen. In de genoemde link naar het verslag vind je een link naar het webinar zelf en andere informatie.

Autisme BelevingsCircuits in Emmen

Dinsdagavond 20 oktober en donderdagavond 22 oktober organiseert MEE Drenthe in Emmen een Autisme BelevingsCircuit (corona-proof). De bijeenkomst begint om 19.30 uur en is bedoeld voor inwoners van de gemeente Emmen die mensen met autisme in hun familie of directe omgeving hebben. En voor mensen die als vrijwilliger betrokken zijn bij mensen met autisme. Deelname is gratis.

Tijdens het doen van de opdrachten ervaren deelnemers hoe iemand met autisme op bepaalde situaties zou kunnen reageren en wat iemand daarbij mogelijk kan ervaren. Dit leidt tot begrip, inzichten en praktische handvatten in het omgaan en communiceren met mensen met autisme. Tijdens de nabespreking worden ervaringen van de deelnemers met elkaar gedeeld.

Praktische informatie
Het Autisme BelevingsCircuit vindt twee keer plaats.
Op dinsdagavond 20 oktober van 19.30 tot 21.30 uur en op donderdagavond 22 oktober van 19.30 tot 21.30 uur.
De bijeenkomsten zijn in Wijkcentrum Angelslo, Statenweg 107, 7824CW Emmen.
De maximale groepsgrootte voor het circuit is 9 personen.

Opgave is verplicht!
Deelname is gratis.

Informatie / aanmelden:
Aanmelden kan via 0592303999 of info@meedrenthe.nl.

Boekentip

Als partner en moeder van gezinsleden met autisme weet de auteur, Maria Blauw, welke impact dit heeft op het functioneren van een gezin.
Omdat bekenden met een soortgelijke leefsituatie aangaven geïnspireerd te zijn door de wijze waarop ik daar invulling aan geef, is mijn verhaal en visie gepubliceerd in onderstaand boek.


Met een klein ego en een groot zelfvertrouwen functioneren in een gezin met autisme

In de hoop meer mensen te bereiken, informeer ik u hierover, zodat we elkaar een steuntje in de rug kunnen geven. Deze e-mail mag u delen. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Maria Blauw.

Uitgeverij: Graviant Educatieve Uitgeverij
Prijs: € 13,95
ISBN: 9789492593399

Online autismespreekuur bij MEE in Emmen!

Vanwege de Corona-maatregelen kon het geplande Autisme Belevings Circuit voor inwoners van de gemeente Emmen die mensen met autisme in hun omgeving kennen op 31 maart helaas niet doorgaan. Gezien de vele aanmeldingen voor deelname aan het circuit, blijkt de behoefte aan meer inzicht en kennis rondom autisme groot te zijn. MEE Drenthe kijkt actief naar alternatieve mogelijkheden van ondersteuning in deze bijzondere tijd. Daarom organiseert zij nu een Online Autisme Spreekuur.   

Het Online Autisme Spreekuur is opgezet voor inwoners van de gemeente Emmen die mensen met autisme in hun omgeving kennen en mantelzorgers. Het spreekuur staat niet alleen open voor de oorspronkelijke deelnemers van het Autisme BelevingsCircuit, ook mensen die zich niet hadden aangemeld voor het circuit kunnen zich aanmelden voor het Online Autisme Spreekuur. Daarnaast wordt er op dit moment wordt gewerkt aan een digitale variant van het Autisme BelevingsCircuit.

Consult
Heeft u vragen, zijn er onduidelijkheden over of wilt u meer inzicht in Autisme? Aanmelden voor het Online Autisme Spreekuur kan door een e-mail te sturen naar g.westerhof@meedrenthe.nl. U ontvangt vervolgens een afspraak voor een online consult. Het consult duurt maximaal 45 minuten. Mensen die zich al hadden aangemeld voor het Autisme Belevings Circuit hoeven zich niet opnieuw aan te melden, zij zijn persoonlijk op de hoogte gebracht van het Online Autisme Spreekuur.

Praktische informatie
Om deel te nemen aan het gesprek heeft u een goede internetverbinding, een computer met microfoon en camera, of een telefoon met de app ‘WhatsApp’ nodig. Vermeld bij uw aanmelding uw telefoonnummer (06-nummer) en een korte toelichting van uw situatie of vraag.